Marc Baetens-Spetschinsky

vCard

FR

EN

NL

De praktijk van Marc Baetens-Spetschinsky richt zich op adviesverlening en geschillenbeslechting, op het gebied van het gerechtelijk recht, invordering van activa (beslagen en tenuitvoerlegging) inbegrepen, en het vervoersrecht (in het bijzonder het luchtvaartrecht). Hij werkt ook regelmatig in zaken voor het Hof van Cassatie.

Specialisatie

Hij adviseert en grijpt in op de volgende gebieden:

het gerechtelijk recht, zowel nationaal (o.a. dwangsommen en beslagen) als Europees of internationaal recht

luchttransportrecht

Hij heeft onder meer een aanzienlijke expertise opgebouwd in zaken die betrekking hebben op de sectoren justitie en luchtvervoer.

Marc wordt dan ook regelmatig door collega’s op gerechtelijke kwesties geraadpleegd voor advies of om hen bij te staan in een procedure.

Hij beschikt ook over een solide ervaring op het gebied van geschillen over geluidshinder in verband met het luchtvervoer, zowel voor de rechtbanken en gerechtshoven van de gerechtelijke orde als voor de Raad van State. Hij heeft ook ervaring met rechtszaken, zowel individueel als in groepsverband (classaction), met betrekking tot passagiersrechten.

Door zijn meer dan tien jaar betrokkenheid bij geschillen met betrekking tot Brussels National Airport heeft hij een kennis ontwikkeld van de luchtvaartsector en zijn verschillende spelers, in het bijzonder van de relatie tussen de overheid en de luchtverkeersleider en het beheer van het verkeer door de luchtverkeersleider.

ACADEMISCHE ACTIVITEITEN

Naast zijn werk als advocaat heeft Marc een jarenlange academische carrière achter de rug. Hij was assistent constitutioneel recht (UCL), administratief recht (ULB) en inleiding tot het recht (ULB) en is sinds 2010 lid van de eenheid Gerechtelijk recht van de Université Libre de Bruxelles als assistent-docent voor de cursus burgerlijk procesrecht.

Hij geeft regelmatig seminaries en is de auteur van talrijke artikelen en boeken over gerechtelijk recht, publiekrecht en transportrecht. Hij is ook co-auteur van boeken over burgerlijk procesrecht.

Hij is ook lid van de Commissie Gerechtelijk Recht van het Journal des Juges de paix (JJP).

“Geroepen zijn is het geluk om zijn passie
als beroep te hebben”
Stendhal

Experience

2002

Studentenuitwisselingsprogramma aan de Universiteit van Ottawa

2002


Rechten, Université catholique de Louvain, grote onderscheiding
2002

2003

Diploma van gespecialiseerde studies in Fiscaal recht, Vrije Universiteit Brussel
2003


Stagiair, toenmalig junior medewerker en toenmalig senior medewerker (Stibbe)
2003-2018

2005

Georges Boels pleitprijs die in 2005 door de Jonge Balie van Brussel werd toegekend.
2005

2011

Certificaat van succesvolle afronding van het door de Orde van advocaten bij het Hof van Cassatie georganiseerde examen
2011

2018

Senior medewerker (Simont Braun)
2018-2019

2018

Certificaat van succesvolle afronding van de opleiding tot bemiddelaar in burgerlijke en handelszaken, en accreditatie.
2018-2019

2019

Certificaat van voltooiing van het zomerprogramma in juridisch Engels, opstellen van contracten en arbitrage georganiseerd door het British Legal Centre (BLC) in Dublin.
2019

2020

Counsel (LMBD)
2020